Thursday, September 9, 2010

RAHSIA BESAR YANG IBU AKU TAK BOLEH TAHU


Hari nie semua blogger buat entri pasal selamat hari raya pastu tag kad raya dekat facebook away from blog,balik kampung dan babai.semua orang bergembira nampaknya aku sorang sahajalah menangis merintih kesedihan raya ni.

Citernya macam nie baru sebentar tadi kan,aku baru jer menggosok baju raya untuk keluarga aku dan dalam masa yang sama aku juga sedang bergegas untuk ke shopping mall menemani sepupu aku membeli kelengkapan raya.

Pastukan, baju mak aku kan cantik sangat sangat kan .Kain untuk buat baju kurung moden mak aku tu dibeli jauh dari Bandung,Indonesia dan agak mahal warna pulak biru kehijauan sekali tengo memang nampak gojes dan mewah.

Masalahnya...kain dia tu agak sukar untuk diseterika,gosok ngan iron banyak banyak kali pun kedut baju tu masih tak hilang.Aku pun sentap lah kan,dahlah bilik nak iron tu panas, melambatkan masa aku jer kain ni.

Tiba tiba weh seterika tu megamuk weh dan menghasilkan lubang sebesar syiling 5 sen kat baju tu,eh bukan,kecil lagi,sebesar cincin untuk bayi dekat bahagian ketiak baju tu.

Wehh korang wehhh,aku takut sekarang nie,betul betul takut gila,aku tak berani nak bagitau mak aku,.kalau jahit balik kan nampak cacat plak.

kemungkinan selepas mak aku tau :

*mengamuk gila gila macam singa garang
atau
*kecil hati dan tak nak cakap dengan aku buat beberapa waktu

camane aku nak buat nie wehh??!!tiba tiba rasa tak nak beraya
T____________T

41 comments:

Fyzal said...

aiseh.. biar betul. susah gak situasi tu. tp I think u just tell ur mom the truth la. nk buat camne, benda dah nak jadi.

jgn panik yer.

selamat hari raya syahira.

syahira ariff said...

fyzal : nak berterus terang tu yg takut tu fyzal
T_______________T

aliesha kirana said...

sabar2.. jahit je.. kecik je kn.. jahit dgn sempurnanya smpai xleh dikesan.. hohohoho....

Selamat Hari Raya! soalan dh dijawab kt komen blog..hihi~

Fyzal said...

tak pun syahira, u just ckp camni kat ur mom.

"syahira tak sengaja ibu. betulllllll. syahira dah iron elok2. tp tah camne buleh berlubang gak."

"memandangkan hari raya esok hari. ibu maafkan syahira yer."

just suggestion. :)

Fyzal said...

sebelum terlupa. i just raya kat gerik je. but maybe ke kelantan on third raya :D my bro and his family are there.

ardinihumaira said...

dni nak pegi report skang jugak. ngeeeee

ARC™ said...

ko bagitahu masa sesi mntk maap pagi sok? hahahhahahah
mesti mak ko ampunkan kui3

HaNTwO said...

baikkk bgtau skrg...tuhan namapka tau :p

Anonymous said...

haha...mg pkai je bj tu..
aku rse xprasan kot lau koyak kt ketiak je,tp mg kne control2 a..
jd ayu meta..huhu

Yorke Kun said...

"bkn sya yg buat mak..td sya iron ok je..adik tu td pg men bnga api,pstu kne kt bju mak tu..sila marah adik..please!!!"

y@n@ M!B said...

huh! dah agak dh mesti hal iron bj ni..sbb sis pn pernah kena dlu..tp bj sendiri..bkn bj org..hehe~

erm suggestion sis bek bgtau cpt..klu esok br bgtau lg dia ngamuk..

jgn riso lah..xde nye mak nk mrh mcm singa..baju je kot..ish³ ^_^

pameklampard said...

aiseh..tu memang cari nahas..huhu..camni lah..ko tipu sunat kate tikus gigit..pastu mase salam2 sok gtau le yang sebetulnye..hihi..eh2,xbaek menipu..

layyinul harir said...

trus-terang je la ngn mak ko syah..msti mak ko x mrh nyer..

fndrocka said...

belikan henfon baru utk mak kau...

hamzah ian said...

nnti gua bagitau mak lu. hahahaha

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

aku rasa elok kau pegi kamdar jalan tengku abd rahman..beli kan sebijik camtu atau lebey kurang..n kau tempah kan baju sebijik macam baju mak kau tu..n ganti balik...atau kau buat2 pitam masa kau kena marah nanti..kau kata kat mak kau..kau skunk ada alahan tekanan jiwa dan kemungkinan besar kau mengidap kanser otak peringkat akhir..aku rasa dgn cara kau kau mampu selamatkan keadaan dari menjadi keruh..kalau kau nak lebey real kau buat satu salinan palsu surat doktor mengesahkan kau ada kanser perut..


o.k...
selamat mencuba dan menghadapi saat2 getir..



ikhlas..

jack alvin

HEROICzero said...

hahaha esok nak raya.. abes lah!

aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!
aiyokk tak tawukk!! siapa buat!!

HonEyBuNNy said...

hah?? aduuusss...cmna neh...meh cne ila tlg bgtau mak sis.....seterika tu mngamuyk ke sis yg mngamuk...hehehhe

cik ena merduwaty said...

terus terang jer..marah macam mane pun nanti ok balik....u kna anak die...hehehe..selamat hari raya...

F.I.C.K.R.Y said...

Ko buat muka seposen dan mintak maaf sampai meray-rayu... Nak berlakon keluar air mata darah amat digalakkan... Konform si ibu akan tersebak dan tak sampai hati melihat anaknya yang baek dan berterus-terang itu..
Percayalah~

nabilah_2908 said...

alahai...

ada 2 cara...

cara 1 :

diam kan saja...rasanya ibu tk perasan..

tp kalau ibu perasan..buat2 la terkejut..huhu..

cara 2 :

berterus terang saja lah...tk sengaja...sure ibu boleh faham.. :)

keputusan terletak di tangan syahira. ;)

Selamat Hari Raya dear..(^_^)

eik`S noName said...

waduh3...gawat tuh...tp ape yang dah jadi kne terime je..kne marah pom, pakai redo je la...ckap xsngaje..mak xmarah nye...insyaallah...dan mintak maaf,,,dan pagi raye mintak maaf lagi..huhu

Salam Aidil fitri maaf zahir dan batin

Mr Noble said...

cepat la bgtau wat hepen. baik bgtau sendiri, drp dia dpt tau drp org lain.

Faizal n Fashitah said...

olololo kesian dia.. takpe.. masa bersalam dipagi raya nanti.. just inform je pasal tu kat you mom. Lepas tu mintak ampun maaf banyak2 sambil cium2 tangan dia. Takkan la mom tak nak maafkan kot.. XD

Encik Tikus said...

kalau kau tahu jahit kau tampal dalam jea laa. pandai2 ar cari kain same. lubang nya pun tk besar sgt kan ?



*aku ada tag kau tok join contest. jenguk taw,

diriku said...

slm aidilfitri =]

Tina Farhana said...

HEHE..mcm2 la ira ni.
xpe, nanti salam raya minta maaf dgn mak ye. HAHAHa

izyani colep said...

Hari raya mintak maaf..kira ok la tu.. hehe.
Selamat Hari Raya! =)

missgee said...

Moralnya: Berhati-hati menggosok baju.. Hehehe

ainz said...

haiyak!!baju dah berlubang..hurm..xpe..bgtau je dengan muke sedih + bersalah + comel..mesti mak kamu xsampai hati nak marah..lgpun kan hari raye,ni..mesti mak kamu ok je.. :)

syahira ariff said...

aliesha kirana : hah hak,kalau uduh,cik aliesha yang tanggung ya

fyzal :bernas!hemmm,leh cuba gak cara tu,thanx for the suggestion fyzal,lorr,demo ore klate jugak,area maner?

ardinihumaira : lalalala~pergi la =p

arc :nnti kang tak psl2 duit raya aku kena tarik balik oleh mak aku.T____T

hantwo : iyer la iyerlaa..takut nie...+____+

anonymous :saper ekk?aisyah norddin ker nie? =] tp mak aku mmg x bleh kontrol ayu pun.hehe

yorke kun :hahahaha,,,tak boleh!adik aku tak main bunga api dalam rumah,kalau aku gitau kau yg lempar mercun kat baju raya mak aku,agak2 dia percaya tak?

yanamib : yeayy!kita serupaaa~!! lepas sis cakap mcm tu,hati yg gundah nie rasa lega la sket.huhu

pameklampard :hahaha,,tak boleh jugak,,aku kan anak yg solehah,ekeke

layyinulharir :okey,tgh kumpul kekuatan nie wehh

fndrocka :wooowooowoo,,enfon aku sendiri pun pakai cap ayam jer.

hamzah ian : jangan!!nk kena debuk ka?

jack alvin : hahahahaha tak berani aku wehh,mulut aku nie masin,kang tak pasal2 tkena kanser otak peringkat akhir..nnti kang mak aku makin meraung lps aku gitau mcm tu
doakan aku supaya tabah menghadapi saat getir begini ya.

heroiczero :kau nie kan selalu nak buat aku makin berdebar kan

honeybunny : seterika tu yg mengamuk bkn saya!

cik ena merduwaty :hee minatk2 la mak masih mengaku anak

fickry :nie macam adegan dalam citer ibu mertuaku jer nie..keh keh.kalau mak aku tak nak maaf jugak,aku cari kau fickry

nabilah 2908 : cara 1 tu lawak!hahaha,best!

eik's no name :hee~thanx esyad.mintak2 la dia marah kejap jer. =(

mr noble : kalau dpt tau dr org lain tu bahaya tuu!haha

faizal n fashitah : semoga my mom maafkan sy!ameeeeeeeeeeen thanx ,rasa lega sket.huhu

encik tikus :kain tu ada kat indon jer wehh,gawat aku nak cari. wokeh bos,aku singgah jap gi.

diriku : slm aildilfitri utk awk jgak =]

tina farhana :mintak2 la tak kena karate masa mintak maaf tu.=D

izyani colep : hehehe,thanx akak.marila beraya kt umah nnti

miss gee : yupp!serik gila

syahira ariff said...

ainz : insyaallah!haha,thanx ainz,kena tiup doa doa lembut hati sket kat muka mak =]

mr.panda said...

mak...tgk syahira ni....dia buad bju mak koyak..hehe..bgtau je la..jujur...msti mak xmrh pnye...tq lawat blg panda..hehe.^^

TUKANG KATA said...

sabar dik oit..tu yg akak fobia nak iron baju laki akak nnti(?)

utk tenangkan adik,,akak nak bg award raya..amek jgn tak amek..tenkiuuu

S.H.R.M.Z.B.

Arief Arf said...

pergh, drama raya dah ni!
hahaha

selamat hari raya!
X)

kata kila said...

ape kate masa slaam raya tu bgtahu.hahaha

syahira ariff said...

mr panda : haiii bahaya nie,,kamu spy mak aku kah?

tukang kata : hahaha,dah berumah tangga ker akak weii?

arief arf : drama sehari sebelum raya.sob3

kata kila : bahaya!nanti duit raya dari mak ditarik balik.

Peminat Katie Holmes said...

ne mesti kes gosok tak iklas ne.haha

Lizzie Yasmin said...

Aiyok tak tahu... hehehe... gerun nya...

PinQib said...

bersikap jujur bakal menyelamatkan anda.. =)


Latest entry di:

Insomnia
Tutorial Letak ‘Like’ di post entry

Qu azniza ;) said...

ahahaha.. xkn mara pnya kan raye2

LIKE LA KALAU SUKA ENTRI NI.KALAU NAK SHARE,KAT ATAS TU ADA BUTANG SHARE. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails