Monday, July 11, 2011

5 TEMPAT BEST DI LUAR MALAYSIA PERNAH AKU PERGI !!


Pagi ni aku nak story 5 tempat paling best pernah aku pergi outside Malaysia.maksudnya of coz all of them ada wow element yang mungkin membuatkan aku memaksa future husband berbulan madu kat situ nanti ahh tak kiraa awak kena ikut taste saya jugak kalau tidak no mesra mesra sebelum tido,ok stop berangan lebih lebih yer kalian semua,gatal tau kalian semua ni.sooo,jom kita tengok 5 tempat bertuah yang dipromot hari ini:

1.Bahrain
Bandar paling bersih aku pernah jumpa.aku dapat peluang jalan jalan kat Bahrain masa flight aku transit 11 jam kat sini dulu then aku dapat hotel free sebab transit lama kan.pada pendapat aku Bahrain ialah Negara yang Bandarnya dikelilingi laut bayangkan kau tengah naik keter di satu jalan raya yang lurus then kanan kiri jalanraya kau nampak sampan comel yang dipukul pukul ombak.

macam ni ah panorama bahrain kalau ambik dari van pelancong

of coz wajib bergambar dengan shopping mall.

2.Jeddah,Mekkah
Masa operasi pyramid dulu aku dapat peluang jelajah Tanah Suci Mekah ni,bagi aku ni la trip paling best skali sebab free tak perlu bayar apa apa,terima kasih kerajaan Malaysia dan tak lupa terima kasih juga kepada penduduk mesir yang merusuh kalau tak kerana korang semua tak dapat aku nak merasa balik free sebegini.oleh kerana Mekah ni adalah tumpuan seluruh dunia,maka kat sini kita akan jumpa berlambak shopping mall yang besar besar..(patotla mak aku kata best sangat pun pergi mekah,aku ingat beliau suka masjid masjid kat sana…)

Gambar ni aku ambil masa kitorang lepak kat rooftop bangunan Tabung Haji sambil tunggu turn mandi,nampak tak di situ,aku seorang yang suka mandi*pembersih tak?


3.Al Azhar Park,Cairo.
Musim bunga dulu aku ada lepak kat sini ngan kawan kawan memang tak dinafikan taman bunga merupakan lokasi terbaek punya untuk release tension sambil cuci cuci mata skodeng kapel kapel muda tu tengah buat apa kat bangku.BTW,sebelum aku datang Mesir kan aku selalu duk piker mesir ni kering kontangla kunun kunun Negara berpadang pasir dan satu bunga jer tumbuh kat mesir iaitu pokok kaktus.bila tiba musim bunga perhhh amek kau terkejut aku bunga bunga kat sini sangat lawa dan berwarna warni.

my friend,umi raihan sebagai model.bangunan belakang tu restoran.


4.Khan El-Khalili,Hussein,Cairo

Ni mustahil la kalau orang perempuan tak pernah shopping kat sini,aku berani kerat jarilah.Hussein merupakan lokasi-oomaigod-murahnya-abang-arab-manis-berbulu-dada-tuu-boleh-tak-turunkan-harga-lagi?percaya atau tidak korang boleh tawar menawar dan dapatkan pashmina & shawl cantik cantik serendah RM2.50! sebenarnya aku tak nak hyperbola sangat,(RM 2.50- JIKA BORONG SAHAJA).itulah gunanya di plastic Mydin kita boleh lihat perkataan ‘mengapa bayar lebih???belilah dengan harga borong.’


5.The-Mosque-I-Don’t-Know-What-It’s-Name,Giza,Egypt


Sebab mak aku baca blog ni kan so aku wajiblah include masjid antara tempat tempat paling best pernah aku pergi so anak mak ni seorang yang solehah gitu pergi Hussein sebab nak ziarah ziarah makam sahabat Rasulullah S.A.W bukan semata mata shopping ok.

kenapa masjid ni best di mata aku?
..sebab mak aku baca post ni.
apa yang menarik dekat masjid ni?
Emmm,masjid ni menarikla..(sebab mak aku baca entri ni.)
…………
so apa pendapat korang?best tak tempat tempat ni?

49 comments:

missSenget said...

alaa...bahrain tu mcm best..!

tapi ntah bila aku nak smpai kan..

weyh..

point no 5 tu..

pandai ko amik hati mak ko kan..

patut amik hati mak mertua..

H.J said...

haha...yg point kat mekah tu..kalo dah kenal time tu..blh je ak pegi melawat..aku study saudi weh..haha..tp yg time ops piramid ari tu..bngunan tu kat jedah kan??

nabilah_2908 said...

hahahah..gelak sorang2 baca part yg akhir tu... :)

pergh...best2 la tmpt kt sana yer...x ambik gambar bunga ke masa kat Al-Azhar Park tu.. ? :)

Elih Japahar said...

Untungnya dpt pi kesana...entah bila la dpt ni,tengok gambar je la kot :P

belog|amiyo said...

3 dari 5 tempat ko dah pergi tu aku dah pergi. haha.

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

wahh... untung dapat g sana... semua 5 tempat ni belum pernah sampai lagi... bila la agaknya ya..? he2~

muhamad hanif said...

Ala,,


ni mesti budakbudak mesir jugak ni..


jeles hah !!

sifu im said...

bnyk dh kak long g jale..

nati boleh la blanja ngah g jalan2 lps ni..ngah jadi musyrif kak long deh..haha

ENCIK TIKUS said...

untunglah.. pergi sana tak belikan hadiah untuk aku.. untunglah..

YanaMIB said...

hahaha siot oke yg no. 5 tuh..grr~ tp mmg cantek la tpt2 tu..untung sgt dpt tgk dgn mata sendiri kan..kita ni biasa tgk kt gugel jek..sobsob..bila la dpt visit tpt2 nih =)

Isteri Encek Bard said...

biler lah agaknyer dapat kesana.. huhuhu impian ku

GaRy™ said...

hahaha... panjang giler la nama masjid kelima tuh...XD

zida said...

ni ke kerja ko tak tido dari malam tadi? HAHHAAH :P

cik helena said...

tak pernah jejak kaki ke luar negara = , =

ghost writer said...

best dan menarik hati sangat lar..

sebabnya:mak kamu kan baca entry nih..hihi

Far8 budak baik said...

semua tmpt kat atas aku
nak pi tahuuu..
waaaa sumpah jelesss..
aku paling jauh pun
pi sabah je..
tu pun sebab pindah kat sini..
hahaha

Amni said...

adikkkkkkkkkkk... rindu kamu.... pelik kenapanama kamu tak de dalam bloglist saya.. rupanya banyak link hilang sejak upgrade blog... huhu....

p/s ; t kalau saya p sana, adik abwak jalan2 eh.. ehehhe

Heidi Shafiq said...

pehh.. best gile.. aku x penah keluar pun dr malaysia ni..

[sutera kasih] said...

uwaaaaaaaa teruja nk pegi situ lps awk share gmbr2 ni..thanks a lot kongsi info ni..hope one day dpt pegi sana :)

Tea said...

pergh, bestnya. >.<

aliesha kirana said...

aaah teringin teringin.. xpenah jejak luar negara pun..walhal negara siam mahupun singapura pun xpenah!

iPai said...

semua2 tempat ni jauh kan .. jauh ye dapat jalan2 ..

n aku pun rasa kunun2 negara padang pasir .. rupanya memang cantik r ..

Ct Arina said...

teringin nak pegi mesir! panas pun takpe. sbb sane sgt indahhhhh ^_^

Edy Fee said...

bestnye salu aboard
sempena ape tu?
buat umrah or saje jalan2

Azlan Hasan said...

wah..menarik gak tempat2 nie..suma kat negara arab..hehe..

Regards,
-Strider-

ainz said...
This comment has been removed by the author.
Alan said...

setakat ni luar negara aku pernah pergi cuma hatyai dan danok je lah hehehehe

JIJI YU said...

ceyt sebab mak bace ek..naseb le umi aku ok je..mmg memahami betol

missgee said...

Mesti arrr best..
Sebab 2 in 1..
Belajar dan berjalan..
Sambil menyelam~~~~

ainz said...

Huuu...memang menarik kalo dpt g bulan madu kat tempat2 nih! Tu pon kalo dpt laki kaye..ahaha!

Encik Psychopath said...

kite pulak yg paling best i-city.


T____T

asfira aminuddin said...

wau you pergi semua tempat-tempat yg dekat egypt kan. bestnya. i tak penah smpai sana lagi.

vampire's lovex said...

eh sama !!! tempat tu smua aku pnah pergi dahhh... sep sikit... hahaha...

kat jeddah best sebab byk makanan hahaha

HonEyBuNNy said...

bestnya...

bila la kak ila nak pergi neh...pergi lam mimpi ja lah...ehhe

alif haris said...

untung lah dpt p tempat2 cmtu .. sy naik kapal trbag pn ta penah .. haha ^^

enyheartsdiamond said...

semua gambarnya indah-indah belaka.. heheee~ kena tapis2 sikit lah entri kalau mak baca kan.. hiks ;))

Mr iz said...

eh bahrain ...nama bapak aku tu...he he he.. best tu... he he he he... beruntung nye.. entah bila lah dapt gak nak melawat jenjelan macam ni...he he he... jalan luar rumah je la kot...he he he

Mr JePz said...

hahaha..mg gak eh mc syah..brehi la ngarut2 kokse..nek gilo ak bco post mg nih..tp pepepun,ak un dah jejak kaki kat smua tmpat tuh..hehehe..azhar park so jah xdop g agy..

ZORA said...

beruntung nye kamu...)

Niena Pengembara Ilahi said...

erm.. untung nye dpt ke sana ye :D

bla la nk jejakkan kaki ni ke negara luar ye

pameklampard said...

suke masjid tu sbb nk wat ckop syarat bagi mak bace..keh3..comel betol!!

EZAN IDMA said...

bestnyeee

taktau nk bg pendpt cmne sbb tak penah pegi. tp dr gaya gmbr dan penceritaan kamu rase mcm nak pegi!

Bigdaddyz said...

Makan hati sikit arr....:)

Bui Junaidi said...

waaa..jeles sekejap..huhu..
best nya dpt g tengok negara org..*_*

Aemy Shamy said...

Okaaaay im so jealous! haha. best la u dpt pegi semua tmpat tu...sy teringin sgt mau pegi Cairo..huhu. Awesome!

iPai said...

nati nak simpan cite2 singgah sini laa

-Incek Fik- said...

Bila nak bawak abang jalan-jalan kat bandar sana?

Qu azniza ;) said...

waaa best nye. bile dapat pergi entah

bunbun said...

keluaq dari selangor n keyell pon blom pena muahahahaha

LIKE LA KALAU SUKA ENTRI NI.KALAU NAK SHARE,KAT ATAS TU ADA BUTANG SHARE. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails