Wednesday, October 6, 2010

HIDUP DI CAIRO YANG PENUH MENCABAR SEHINGGA BADAN AKU JADI SLIM SEPERTI ROZITA CHE WAN




Kenapa hidup aku di sini sangat mencabar?


*kelas aku pack- enam hari seminggu (so,aku cuti hari jumaat jer uwaaa ta suka ta suka) bermula dari 8 pagi hingga 4 petang

*setelah aku dan 3 kawan serumah pulang keletihan dari universiti, makanan masih belum dimasak lagi dan kami perlu berhempas pulas di dapur pulak

*rumah sewa aku di tingkat lima tingginya dan di kediaman aku tiada lif

*buku physiology part 1 sangat tebal dan berita gembiranya ialah buku tu aku tak habis baca lagi

*cara orang arab bawa kereta sungguh ganas kadang kadang ada jugak pemandu zalim yang sanggup memintas divider jalan untuk melakukan u turn! so cara yang berkesan ialah setiap kali aku nak lintas jalan,aku kena mengucap awal awal (kalau aku mati pun,mati dalam iman gitu.)

*di Mesir sekarang berlaku peralihan musim sejuk yeahh tak sabar rasanya nak lari dari cuaca panas

*kenapa ketika musim panas yang membahang,orang Arab tak terbakar pun kulit dia malah wajah diorang masih putih melepak?adakah menggunakan fair n lovely?

*gadis Arab di universiti Azhar memang ayu,diorang jarang pakai seluar jeans dan lebih suka berlari melintas jalan dengan memakai skirt jean yang sempit

*makanan orang Arab semuanya agak sedap tapi aku tak pernah beli untuk menjimatkan perbelanjaan bulanan aku

*pada hari pertama pelajaran di makmal anatomi,aku telah tersalah masuk ke bilik mayat

*ketika belajar di makmal anatomi,kami dibekalkan dengan struktur tulang untuk diteliti.aku sedang syok menggunakan bahagian tulang rib untuk menggaru belakang badan aku yang gatal namun berhenti setelah diberitahu itu merupakan tulang manusia yang sebenar.

*jika ibu dan ayah aku membaca entri ini, ketahuilah bahawa anakmu ini sudah menjadi manusia berdikari yang matang.

61 comments:

HaNTwO said...

wahhh ambik ape ye kat sane?? pepehal pun moga selamat menjalani kehidupan dirantau orang.... ;)

nabilah_2908 said...

tingkat 5 tu tingkat paling atas sekali ke..? huhu..

xpe la..baru lagi..lama2 nnti biasa la.. :)

take care :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BELASUNGKAWA BUAT MAK UDA

Encik Psychopath said...

bgus la awak da matang. hihihi

PinQib said...

haa.. ade ke masok bilik mayat. siyes ke tulang tu tulang sebenar? Maksud awak skirt pendek tu seksi ker??

:)

pandaai eh, jadi doktor ke pasni ;)

kakchik@ella said...

belajar dik .. jgn byk main!! Ha3 ,,

CiK NaThRaH said...

alaa..rindu plak ngn cik adek kite yg sempoi nie...blaja leklok..smoga berjaya jadi dokte berjaya :)

Mya Amira said...

wah.. seronok.. hee..
update selalu ok! ^^
take care..

Amni said...

Rindu kamu! dah update! sangat tak sabar nak dengar cerita dari sana lagi.. chaiyok!=)

Farah said...

Kak Syahira , belajar kat mana sebenarnya ni ? Maksud saya nama universiti . Allah . Tingginya rumah . Penatnya dah dapat dibayangkan dah

Qu azniza ;) said...

ahaha nakal nye.
cube dok diam2 skit.
heheh
letak gambar bebanyak g nanti.
=)

Miss ... said...

ekeke syoknyer pengalaman baru tu..keep cool girl ko bley punya !!

Fitrah Adnan said...

hehehehe..semoga tabah la ye??

echah mashuri said...

brtabahlah!nanti update lagi ek..:)
heheh...
kirim pak arab 1 sis!

ardinihumaira said...

makcik dni besok bertolak ke sana selepas bercuti dekat dua bulan :D

jaga diri tau.. hehe. bagus mengucap awal2. idea bernas tu :D

Lizzie Yasmin said...

pergh... kesian nya... tak pa.. tak payah gadoh nk pi senam dah...
HAhaha..

Mr Noble said...

jarang kene matahari kot. tu yg putih?

Faizal n Fashitah said...

Kat sana ada 4 musim. Sebab tu Arab nampak putih2. Musim panas dorang pun tak macam tmpt kite. Panas dorang panas kering. Tak humid. Tapi ada gak tempat kat Egypt yang terlalu panas sampai hitam legam penduduknya. Anyway, selamat belajar XD

aliesha kirana said...

wah seronok dgr khabar darimu syahira..heheeh..gudluck yer..bljr elok2... jgn lupa update blog...heehheee

aNis aMirAh said...

kahkahkah.
tahniah boleh survive kat tempat orang.

ainz said...

patutla ain tengok doktor2 kat hospital tu selim2 belaka..rupa2nya begini kisah doktor time mereka study..hik3..

aNiSa hANg tUaH said...

balajar rajin2 yer adik
jage diri elok2

all the best (:

Ahtool Izzra said...

tinggal kt mana?huhu
kter budak dentist azhar..
benci bunyi hon kreta kt cne..huhu

stupid malayu said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Onelove...Jambu merah warna said...

semoga menjadi kenangan yg paling berharga kat sana.. jangan sia2kan =)

JelinaJoli said...

nampaknya cairo boleh kalahkan slom world sebagai medium kuruskan badan

amalina sahaja said...

ala kesiannya awak.
goodluck dr :D

violetless said...

dah kenapa stupid malayu tu..really stupid dia punya komen...tongong la komen dia...

errr...selamat menempuh kehidupan baru ye..

HEROICzero said...

ahlan wasahlan..

woaaaahhh~ selamat menjalani ibadah belajar...~

adeh.. ape aku nak komen neh..

kirim salam kat akak2 sana. weee~

HonEyBuNNy said...

wahhh...alhamdulillah..KUsya dah matang...yeahhh...heeh...kelakar la...cmna leh msk blik mayat tu...hiih

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

aku dgr cerita..
perempuan arab ni bau badan dia bole tahan gak..kalah ikan masin..betulkah??

madihahzubir said...

Yang part garu belakang guna tulang tu agak kelakar ! Hahaha

Lelaki Arab macamana pula?

zacky ~786~ said...

whoaa.~ best yerr dpt garu blakang pkai tulang riB.. cMne erkk rse yerr.. hehee..

cik helena said...

tapi maintain comel kan?hehe

amik apa kat sana?

hamzah ian said...

nanti gua nak pergi jugak..

echah mashuri said...

syahira!gua cilok pic lu 1..miahaha

Berd said...

Bila nak datang sini? kita keluar dua dua.

JULYA said...

ayo syahira kamu bisa...caiyok2.hikhik.biaselah mule2 nak biasakan diri dgn negara org kan

eik`S noName said...

mende gi nak kate...adat blaja...
keep on works ye syahira....

sejuk perut mak mengandung bace ayt ngelas tu,,....lega hati ayah syahira

TUKANG KATA said...

HAHA..selamat berbahagia..
---

pulang ke kota bergelar Doctor.

huhu..

bravo..bravo!

selamat menahan segala derita. Okayy?

F.I.C.K.R.Y said...

Ehhh! Kenapa dalam kebanyakan entry adek ader 'anon' yang pengecut tak puas hati ekk terhadap penulisan adek?!

Ader yang dengki laa...

Abaikan orang yang tak mendatangkan faedah tu~

Ok... sekarang masuk part citer adek nie...

Memang kelakar arr adek gune tulang rib gune garu belakang badan..

Tabiat kite sama... Ehh! Entah² masa kite baby dulu dapat bidan yang sama kot hahahaa...

Nanti kalo dapat awek arab yang lawa tolong booking untuk abangmu yang hensem nie ekk?!!

Kalo boleyh nak yang sedang² ...
Jangan tinggi sangat, hahahaa...
Ok?

Paham² sendirik suda~~~

y@n@ M!B said...

guna tulang utk garu belakang??hahahaha *apakah?*

selamat melangkah ke alam matang dik nunn..blaja leklok ye..=)

Pencacai Alim said...

mengucap awal2..hahahaha

maisyara Pot! Pot! said...

tulang tu ko boleh kirim dekat malaysia tak? cm best je ko ckp main garuk2 xD

Eynee said...

huhu~ rindunye ngan adik neh...belajar leklok tau! nanti letak gambar banyak2.. :D

Un Phat Lee said...

alhamdulillah bagus anak mak dapat independent.ehe XD

Encik Tikus said...

gua nak teman lu laaa dekat sana

ahmad endo said...

serius bestlah....jeles tul aku...hehehe

@ien_R@z said...

wah... sudah mampu berdikari! hehe..

hati2 nak melintas ya.. tke care always!! ^__^

layyinul harir said...

sian nyer...
nseb bek aq cuti 2 ari kt cni...
asl x mkn mknn arab?
sdp la wei...

Is said...

bestnya study kat timur tengah...

shameel Iskandar said...

Bestnye dia dapat belajar kt mesir

♥ shiMawar ♥ said...

wa..besnye dia..dapat tengok negara orang.. :)

selamat mnjalani kehidupan baru di sana..bleh le jumpa Asada kat sana ek..?

Anna Boleyn said...

wah lama dahtak datang sini. da kat cairo rupanya. kuatkan semangat! :)

pisau belati said...

hadapilah segala dugaan itu dengan senyuman.moga ada sedikit penawar lelah-lelah selepas berhempas pulah di kuliah.

LadyBird said...

bestnye shahira dpt pengalaman macam tu..
bertuahnya shahira sebba diberi peluang belajar di bumi sana.. :)
gunekan ia sebaik2nye yer..
shahira kongsilah ape yg shahira belajar di sana..
teringin sekali untuk mengetahuinya.. :)

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah...

wooooo ko dah sampai cairo aku tak dapat ikut jejak langkah ko lahhhh

tapi rozita che wan tak gi cairo... apapun harap jangan lupa orang di bumi malaysia... jauh nun disana kami nun disini.....

anak dagang dirantau orang, jangan lupa membawa diri ye.....

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah...

wooooo rozita che wan dok cairo ke???

kajang pak malau kajang berlipat
kajang hamba mengkuang layu
dagang pak malau dagang bertempat
dagang hamba musafir lalu

"tak apalah pak malau, saya nak pulang ke tanah air nanti ye"

rossoneri said...

hahakhakhakhak....sangat meriah hidup anda...daripada melalui hari2 yang tiada apa2 dan sama je, macam ni kan terasa meriah hidup.. :D

akubiomed said...

Cuaca di Cairo sama macam di Malaysia tak? Nampak cantik bangunan di sana.

Amri Abd Rani said...

wah...tahniah. tahniah..
Pakwi tumpang gembira, anda dah smpai sana...makanan bujang ke makanan anak dara...??

islam is a harmony and peace said...

Akak dok Cairo yea?saye penah pegi.sana barang murah gilee.na pegi lagiiii ;(

LIKE LA KALAU SUKA ENTRI NI.KALAU NAK SHARE,KAT ATAS TU ADA BUTANG SHARE. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails