Saturday, November 19, 2011

SEMBELIT BOLEH MENGAKIBATKAN KEMATIAN.SATU PENYAKIT YANG KITA PANDANG RINGAN.


Percaya atau tidak bahawa sembelit boleh menyebabkan kematian?

payah jugak nak lukis keadaan orang sembelit ni -__-!

Iyer,benar!sembelit boleh menyebabkan kematian.ngeri tak ngeri tak..tahukah korang bagaimana?

So,entri kali ni aku nak cerita fakta menarik ni yang aku belajar selepas menaiki tahun kedua medic.iyerla,blog aku ni tak pernah pun share apa yang telah aku belajar,duk merapu tak tentu hala jer.mengikut sabda Rasulullah S.A.W,ilmu tu kena sampaikan jugak walapun hanya sepatah ayat.

Back to the topic,bagaimana sembelit tu boleh mengakibatkan kematian?

seperti yang korang da tahu,kalau korang tak makan fiber (buah buahan dan sayur sayuran),korang akan mengalami kesusahan untuk berak*atau nama sucinya ialah buang air besar atau phatologicalnya sembelit,maka tahi korang kan payah nak keluar kan.

So,bila dia takleh keluar,dia akan terkumpul dekat colon dan rectum*(pundi berak ker dalam bahasa Malaysia?).Bila dia terkumpul,toxic daripada tahi tu akan terkumpul dan naik ke otak.

itu rectum,yang bersambung dengan usus besar kita

Otak kita ni mengandungi chemoreceptor yang sensitive terhadap mana mana ion atau tindakbalas kimia yang berlaku dalam badan,jadi korang pikirlah, bila tahi tu tak disingkirkan dari badan,toxic dari tahi tu bakal naik ke otak,seterusnya akan membuatkan otak kita tak henti henti menjalankan mekanisme open and close sebagai tindakbalas dari toxic tersebut.

Lama lama bila otak asyik buat kerja tak henti henti,*otak kita pun penat jugak,then,korang akan rasa sakit kepala sangat sangat.Kondisi ini dinamakan sebagai “Meningeal Irritation” .Haah bila da kerap sakit kepala sebab sembelit tahap kronik tu faham faham la yer,dalaman otak korang akan irritate atau cedera.Bayangkan bila sembelit korang tu berlarutan bertahun tahun,apa akan jadi pada otak korang?

Kalau otak korang yang banyak giler fungsi dia tu cedera,apa akan jadi kat diri korang selepas ni?koma la jawapannya atau lagi teruk kematian.

So kawan kawan,yang mana sembelit tu,banyakkan makan buah dan sayur sayuran,jauhi sembelit,sayangi tubuh anda,sihat tubuh badan adalah anugerah Allah yang tak ternilai sempurnanya.Kalau da cedera,bahan spare part untuk ganti balik bahagian badan korang tu takkan sesempurna seperti yang Allah bagi.



bila da takde masalah sembelit,korang bolehlah tersenyum dan memakai selendang style hana tajima dengan gembira

*Harap korang enjoy entri ni walaupun aku rasa entri kali ni agak serius.maklumlah pendidikan apa yang tak serius.

11 comments:

nabilah_2908 said...

nice info...drpd sembelit juga boleh membawa kpd buasir kan doc. ? hehe.. :-)

Shazrizal Shahmy said...

oh tidakk..saya tak suka sayorr..aaaaarrrrrr sembelit!!

Far8 budak baik said...

tu ar..kalau dulu emak
selau paksa makan sayur...
baru ar tahu peting gile sayur tuuu..
tapi kalau bawang..
mmg sampai tua tak kan makan ar..
hahahaha

ILA HonEyBuNNy said...

baik doktor...

takoot lak..kena jaga neh diri neh..hehe...;-)

ILA HonEyBuNNy said...

baik doktor...

takoot lak..kena jaga neh diri neh..hehe...;-)

ILA HonEyBuNNy said...

baik doktor...

takoot lak..kena jaga neh diri neh..hehe...;-)

Juliet_iRa~" said...

baik doc..:)

pnh gak tak buang air beberapa hari, jd mcm pening kepala..lepas buang tu lega..huuu..;p

susah nak buang air bila travel..sbb xbiasa kot..haha

-Incek Fik- said...

tetibe rasa nak beli sayur cepat-cepat kehkehkehh..

mujur la rajin makan pisang hehee.

*cantik lukisan tu ^^

Qu azniza ;) said...

heeeeeee. info berguna ni

teruskan bg info wahai dr.

armouris said...

lagi info tentang sembelit - Sembelit : Kesukaran Membuang Air Besar

Anonymous said...

Comment puis-je ajouter les ombres à un template Joomla?

LIKE LA KALAU SUKA ENTRI NI.KALAU NAK SHARE,KAT ATAS TU ADA BUTANG SHARE. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails