Saturday, June 5, 2010

JANGAN MENGUSIK ORANG TENGAH SOLAT !


Suatu hari, masa adik lelaki aku pergi sembahyang berjemaah kat masjid, dia menceritakan telah berlaku satu insiden yang mana telah meruntuhkan sembahyang para jemaah dan juga imamnya.

Apakah insiden itu?

Pada suatu malam yang tenang dan indah ditaburi kilauan bintang di langit,para jemaah sedang khusyuk mendengar bacaan al fatihah yang merdu dari imam...

"siro tollazi na an am ta alaihim...~
ghoiril magh dhu bi alaihim waladdho lin...~"

tepat ketika imam sedang menghabiskan bacaan al fatihahnya,tiba tiba masuk dua malaun yang terlewat sembahyang berjemaah dan seorang daripadanya menjerit sambil menghayunkan tangan ibarat seorang superstar di atas konsert.

"Ramaii ramai... ~! come on...!!"

"Aaaaaaaaameeeennnnnnn~...."
serentak itu disusuli para jemaah yang meng aminkan al fatihah.


imam nampaknya sudah terbatal sembahyang kerana tergelak.

*Kalau orang orang yang lemah iman macam aku sudah tentu tergelak semasa berada dalam situasi sembahyang tersebut.

p/s: korang pernah tak diusik ketika solat ?

29 comments:

sarah shafie said...

hehe..lawaklah..

syahira ariff said...

sarah shafie :hehehe,nakal laa budak2 jaman sekarang.

embun d tengah malam said...

kelakar gila...adeiii..hahahhaa

HonEyBuNNy said...

hehhehe..pernah2...asyk tergelka ja...mbe3 la nakal..hehe....xkusyuk lgsg..ahha

pameklampard said...

dlu mase kat skola ade cikgu ni mintak tolong mmbe ak cat umah die,,then masuk waktu zohor dorang smayang r..cikgu tu imam..then anak pompuan die umur around 4-5 tahun masuk terlanggar pintu pastu melatah..cbe bayangkan budak kecik melatah konfem lawak giler kn..cikgu tuh thn gelak bahu goyang2..mmbe ak tu pon tahan gelak gak..tp dorang truskn semayang..klaka giler weh dgr..haha

syahira ariff said...

embun : kau pun mudah gelak gak ek masa solat?haa kantoi tak khusyuk

syahira ariff said...

honeybunny : member saya pun nakal gak,selalu kacau org smayang terutamanya kalau ponteng masjid,solat kat dalam bilik asrama. XD

syahira ariff said...

pameklampard : hahaha,ada gak yer budak kecik melatah?lawak giler,ingatkan org tua jer.tapi kan semayang cikgu kau tu batal daa,goyang bahu2,kira bergerak masa semayang.hak hak hak!

rossoneri said...

dikacau oleh tikus?hahahah

ASaDa RyutaRo said...

hadeh! takde kejo.. habes batal semua sekali.. adoi2..

dulu masa kat kampung pun ade gak kisah camni.. bila imam terkejut dengar bunyi mercun yang kuat giler kat luar masjid.. batal solat terawih. adeh!

~kuyam~ said...

memang pernah jugak kena gnggu masa solat..ahaha..macam2 ragam manusia sekarang..solat kot,ingat memain ke.isk

HEROICzero said...

hahahahaha kurang ajar gle~ hahaha~ seyesly ni memang lawak~

Akif Mazlan said...

syalah orang itu wahai puan2 dan tuan2 ea,, hahaa,

ieQa sWetLuv said...

huishh merosakkan solat org je malaon dua ekor tu mmg kne hampuk free la gamaknya haha

NiZaM Limited said...

adehh..sengalnye..
memang dasar malaun..lawak tak kena tempat..tu mcm mempersendakan agama sendiri...

amin tu perlu btol sebutannye..
maksud amin - perkenankan doa kami.

org kristian pon ade "amen"..so, sebut btol2 utk bezakan kita dgn kristian..

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.gile ke hape malaun tu? =.="

BalqisShafiqa said...

salam ziarah.

saya kalau sembahyang kat sekolah dulu ada budak-budak kacau.

tiba-tiba ustaz kacak datang, bagi nasihat:'jgn kacau orang sembahyang.'

terpikat dekat ustaz tu laa.
(melalut).

diyana said...

dorang mmg jahat !nak gurau pon agak-agak lah,tak yah la solat pon nk gurau,

kita pon cam akak,sure da tergelak gilegile !

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

penah kawan gua tolak satu saf sampai senget..tapi balik tu kawan gua eksiden,mati kat tempat kejadian..

innalillah..

Afzainizam said...

┌─┐ ─┐
│▒│ /▒/
│▒│/▒/
│▒ /▒/─┬─┐
│▒│▒|▒│▒│
┌┴─┴─┐-┘─┘
│▒┌──┘▒▒▒│
└┐▒▒▒▒▒▒
└┐▒▒▒▒┌
Peace no war...
Sama2 la bagi sokongan atas usaha bersama ini..
Kami mengecam kezaliman ISRAEL terhadap saudara Gaza http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Sorry aku lambat balas... agak sibuk kebelakangan ni

uhhh aku dulu-dulu kecik pun sama sekarang dah tak... ape pun aku dah tobat... yap pasal ustaz aku dulu jentik telinga aku jadi aku ingat pesan dia

touyakaruma said...

masa zaman sekolah dulu ada gak ... sembahyang nie bukan leh wat main-main

cik bunbun said...

siapakah yg membuat onar itu hahahahahahahhaXD aiyoooo. terus tak setadi ni dop baca blog orang jahh.

HonEyBuNNy said...

hehheh..itu la...teringat lak kngn di mtrk dlu...selalu kna usik..ahhah

shasha bee said...

aduhh...ada jugak org cenggitu.. hehe (:

enyheartsdiamond said...

cis.. mangkuk betul budak tuh!!!

natsumiDyla said...

pernah sekali. termelatah waktu solat. sebab pintu surau tiba tiba terhempas =_="

Anne Boleyn said...

Hahaha..bongok betullah. Sape lah 2 malaun tu.. abes jemaah lain tak naik hangin ke? haha.. imam lak tu gelak. adeyy~


p/s: Jom tengok nota cinta kat belog Hana :)

Yorke Kun said...

kne usik tu jrg la, kalu ada pun masa kecik2 dlu..tp ada skali tu,ms aku tgh smyg,mmber aku yg tak prasan ak tgh solat tertanya something dkat aku..dan aku dgn automatiknye terangguk tanda 'ya'..tindakan luar kawal..hahaha

Smithzzfj said...

dorang mmg jahat !nak gurau pon agak-agak lah,tak yah la solat pon nk gurau, kita pon cam akak,sure da tergelak gilegile !

LIKE LA KALAU SUKA ENTRI NI.KALAU NAK SHARE,KAT ATAS TU ADA BUTANG SHARE. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails