Sunday, February 13, 2011

AKHIRNYA TIBA DI MALAYSIA,,SO,BAGAIMANA PROSES PEMINDAHAN PELAJAR TU?


Tanggal 9 Febuari di pagi yang indah, akhirnya tibalah seorang wanita berjiwa tabah ke tanah air tercinta.so,Artikel kali ni aku nak ceghiter bagaimana trip aku dari mesir ke Malaysia.hakhak kalau korang da muak da dengan cerita mesir ni pun aku tak kira,aku nak ceghita jugak!!

Macam korang korang semua sedia tahu,kerajaan kan buat operasi pyramid kan kan? So,kami semua mulalah dipindahkan dari rumah negeri masing masing ke cairo international airport.itulah pertama kalinya dalam 2 minggu aku keluar dari Bandar nasr city sejak rusuhan berlaku,pemandangan jalan toksah ceritala semuanya berubah,roadblock lah,keter kebal di mana mana,kedai makan,kedai buku,kedai jusmate dr rozmey semua takde yang bukak.

Kapasiti muatan yang dikenakan hanyalah 7 kg SAHAJA setiap seorang memang berpindah sehelai sepinggangla tapi aku tak bawak la pinggan cawan tu semua ,aku bawak baju,laptop dan benda benda penting jer.

Pemandangan di cairo international airport ketika hari nak evacuate ,gurl gurl dan boboy berserakan,masa tu ada rumor yang kata balik dengan kapal terbangla,ada sopsek sopsek yang kata balik dengan kapal lautla,balik dengan basikallaa,heh semua rumor itu salah semata mata,bila kau dah sampai kat airport mestilah kau naik kapal terbang,ye dak?


Dah sampai dekat airport zuhur tu kitorang terpaksala pulak delay penerbangan seharian sebab flight tak cukup nak sumbat ramai sangat pelajar, masa tu rasa oh what the lara la hati ni kena tidur bawah khemah  Malaysia bercadarkan jalan tar.namun di sebalik kedukaan yang aku lalui,terselit coklat almond Sweden pada masa itu.terima kasih kerajaan Malaysia bagi bantuan makanan macam ni~!! Tau tau je jiwa kami semua inginkan coklat buat penghibur.


Inilah khemah yang memuatkan beribu ribu pelajar Malaysia,memang agak sesak tapi kami da tak kisah dah semua tu asalkan dapat keluar dari mesir pun Alhamdulillah dah.

Senang cerita flight kami pukul 6 pagi esok,bangun tidur semua badan rasa lenguh lenguh rasa duri duri sikit sebab tidur atas tar,ah takpe la,,jap gi ganti tidur berkualiti atas kapal terbang yang selesa.semua orang berebut rebut nak check in,hajatnya bolehla rehat rehat dalam kapal terbang dulu.
selesai check in,kitorang terpaku.

Kapal TUDM?are u serious? 

Kapal  terbang TUDM Charlie 130 ni kalau korang nak tahu dia lain sikit dari kapal terbang biasa.dia takdela seat seat selesa macam korang selalu naik ni,toksah harapla ekon ekons ni semua,yang ada hanyalah jaring jaring bersama bangku di kanan dan kiri pesawat,bunyi enjin pun agak bingit sebab kipasnya ada di dalam,nak tak nak kitorang semua terpaksala duduk berhimpit himpit di atas lantai pesawat untuk kasi muatan lebih dari 200 orang.nak duduk berlunjur kaki dengan selesa, takut abang askar marah maka 3 jam penerbangan dari Cairo ke Jeddah jadilah cramp otot otot kaki aku.

cerita aku kat Jeddah mungkin aku sabung esok jer la yer,takut korang muak pulak baca entri panjang panjang.menarik tak menarik tak?

38 comments:

Cik Nathrah said...

yess first! menarikkkkk sgt. x saba nk tggu update seterusnya. alhamdullilah slamat sampai :)

echah mashuri said...

menarikkk....heheh..yela2.menarikk..tp best ah dpt naik kpl tebe tuh.heheh.cm ganas je.

Encik Tikus said...

jom jumpa jom jumpa... grrr

oranglidi said...

charlie 130. not bad.

hamba Allah_ said...

sedih tak merasa kapal trebang charlie tu... huhu alhamdulillah samapai gal wak kat msia...apa cer masa kat jeddah?

Faizal n Fashitah said...

Alhamdulillah awak selamat sampai ke tanahair! eeeEee seronoknye! welcome home! XD

Amni said...

tunggu2 sebenarnya cite adik sayang ni... risau jugak.. apalah jadi kat sana...

p/s: thanks adik.. singgah blog. hari tu lepas tukar segala kat blog, hilang link semua orang.. huhuhu...

Tina Farhana said...

Ira, akak ade kat turkey time rusuhan tu. akak sempat keluar. Alhamdulillah awak sempat keluar dari cairo. akak risau jugak, pk2 la awak cane kat sana. Nanti update lagi tau, x sabar nak tahu cerita awak. hehe

dUrRaNi said...

hehe..alahaaaaiii....xpe dik, asal dpt pulang ja..kaan... :)

Balqish Shafiqa Bajury said...

menarik. syira dah sampai malaysia.
tu yg penting.

sambung ye cerita yg lain.
nak tahu.

mv medi said...

syukurla dah sampai mesia

~Ati_Hime~ said...

alhamdulillah dh sampai..berape lame dpt cuti? hehehe..

nas said...

same lah.. da lama xsinggah sini..
so dah teringat lupe la adik syira ni belajaq kat mesir
hu3
alhamdulillah awak slamat di Malaysia
ermm..best la dpt coklet :P

rossoneri said...

woooooooo...apa2 pun alhamdulillah selamat sampai ;)

JULYA said...

Aik nape blk.ingt g merusuh same.leh masuk paper.hehe

Lady SharpShouter said...

menarik le, menarik le.sambungggg cepatttt!

Ieqa Swetluv said...

alhamdulillah awk da selamat sampai. kena wat kenduri ni hehe ;p

HEROICzero said...

COOL kot naik kapal TUDM! hahaha.

lepas ni aku syak blog kau mesti slalu update. kan kan kan?

pameklampard said...

ak nk tiru MV medi nyer komen..hua3..
syukurla da sampai mesia..hehe..sori medi..jom g kelas

nabilah_2908 said...

ada juga baca kisah penerbangan ni kt blog mn tah...katanya boleh buat kenduri..sbb dok bersila dlm pesawat..hehe..

kesian kamu kan...x jemu pun..cepat la sambung lagi.. :)

apa pun...syukur lah semua selamat.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BILA MOOD KE LAUT

F.I.C.K.R.Y said...

Ok. Tak dinafikan, sememangnya cara Syahira tulis citer ni sempoi dan menarik. Memang tak pernah sekali pon Fikk rasa jemu baca entry adek ni. Sumpah taubat best gila babas.

Tapi agak kesian jugak la bila usha korang naik kapal terbang special hehee..

Takper, dont judge a flight by it's design!

Asalkan Tengku Syahira selamat dan boleh update blog ni selalu.. abang dah rasa bersyukor sangat..

*Ehh! Coklat Sweden tu ader lagi tak?

zacky ~786~ said...

alhamdulillah .. slmat smapai..~

cikgu_math said...

alhamdulillah.. semuanya dah selamat!

HonEyBuNNy said...

alhamdulillah...kusya selamat balik...;-) cepat2 hupdate..nak tau..ehheh

missgee said...

Pengalaman yang menarik bukan???
Kira beruntung tue :)

DuniakuAbstrak said...

merasa jadi askar..keh3

aliesha kirana said...

haahha..xmuak-xmuak..ske baca..citer lg..citer lg..hhihihhihi~

maiMOONyet said...

alhamdulillah ler ko dh pulang msia, awek ku :P. amin~

TUKANG KATA said...

ahlan wasahlan ila maliziaaaa!

zida said...

bapak ahhh ko naek CHARLIE! aku heaven gila kot naek MAS. miahahaaha

shameel Iskandar said...

so, bila pulak bali ke Mesir

miss lolly a.k.a luvfareda said...

syukurr. tiba jugak kat msia =)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

moga semua selamat

JIJI YU said...

geng2 dingakot r ko ni ek

Shazrizal Shahmy said...

mcm mana akak shahira boleh dapat banyak followerr....korag tahu tak??...boleh kasik tipss...ini blog saya http://shazrizalshahmy.blogspot.com/

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

aik dah balik mesir ke..tak update

seminggu sekali said...

awat lama sgt tak hupdate? kau jadi mujahidah kat mesir ke? kah kah kah

eik`S noName said...

cerita dikedai kopi yg sgt menarik...tp alahamdulillah lah syahira selamat ....dan kwn2

LIKE LA KALAU SUKA ENTRI NI.KALAU NAK SHARE,KAT ATAS TU ADA BUTANG SHARE. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails