Friday, August 13, 2010

JANGAN TERPEDAYA DENGAN HADIS PALSU


Hai anak murid sekalian, bertemu lagi kita dalam segmen Pendidikan Islam haa saper kat sini yang tak pernah tinggal sembahyang tarawikh sepanjang puasa 3 hari ni sila angkat tangan.

ok,ramai.(aiyaa,aku pun pernah ponteng 2 kali solat tarawikh)hmmm,ok,turunkan tangan yer anak anak tak baik kita takabur takabur di bulan puasa ni...

Anak murid sekelian,

pelajaran hari ini ialah tentang kepalsuan hadis tentang fadhilat setiap solat tarawikh yang kita sering dengar di masjid masjid dan media elektronik, mungkin orang kata itu adalah benar tetapi setelah disemak oleh ulamak ianya palsu antaranya ialah :


*malam pertama :
Dosanya keluar seperti ia baru di lahirkan ibunya
*malam kedua :
Dosanya di ampuni, begitu pula dosa kedua ibu bapanya jika keduanya itu orang mukmin
*malam ketiga :
Di panggil oleh malaikat dari bawah Arasy dengan seruan: “Mulailah kamu beramal sebab Allah telah mengampuni dosamu yang telah lalu”.
*malam keempat :
Di beri pahala yang sama, dan pahala orang-orang yang membaca Kitab Taurat, Injil, Zabur dan Al-Quran.
*malam kelima :
Di beri pahala seperti orang yang melakukan sembahyang di Masjidil Haram di Makkah, Masjid An-Nabawi di Madinah dan Masjid Al-Aqsa di Palestin
*malam keenam :
Di beri pahala seperti pahala malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur, batu-batu serta pasir turut sama memohonkan ampun baginya
*malam ketujuh :
Seperti orang yang hidup pada zaman Nabi Musa dan membantunya hingga dapat mengalahkan Fir’aun dan Haman
*malam kelapan :
Di berikan oleh Allah segala apa yang pernah di berikan kepada Nabi Ibrahim ‘alaihisalam
*malam kesembilan :
Seperti pahala beribadah kepada Allah yang di lakukan oleh Nabi Muhammad S.A.W
*malam kesepuluh :
Di kurniakan oleh Allah kebaikan dunia dan akhirat

dan sehingga la malam yang ke 30.

ingin diperingatkan ,hadis itu ialah lemah dan ini link yang menegaskannya,klik sini untuk baca.terima kasih kepada kak Kujie yang memperingatkan saya tentang keraguan hadis dhaif(lemah) itu. =]

sekian ceramah perdana dari Ustazah Syahira tahniah kepada yang membaca sampai habis jadi faham semua anak anak murid yang dikasihi?

38 comments:

Qu azniza ;) said...

hehehe..fre2 dapat pahala sbb da bt ceramah kat blogg ..

Kujie said...

Pada Portal JAKIM Terengganu telah disahkan bahawa hadis tersebut adalah palsu dan tidak diketahui sumbernya.

Ini link dia - http://mufti.islam.gov.my/terengganu/?subid=10&parent=06

syahira ariff said...

qu azniza : thanx dear

kujie : uish.hadis lemah ker nie?alamak,kenapa sumber ni popular.

Ogy said...

salam ziarah dan salam ramadhan...

nk komen kat shoutbox tak boley le pulak....tgglkan jejak kat sini je ya....nice blog :)

Mr Noble said...

bagus tu. thnx aa :D

y@n@ M!B said...

faham ustazah!! hehe

mmg pernah dgr psl ni..tp xtau nk sahihkn mcm mana...

dlu kt TV pn slalu kuar fadhilat tarawikh ni...skrg dah xde..ramai dh aware kut...hopefully... =)

sueRAFE said...

yeaaaa , betul keh cenggini .
*semangat g terawih ..

jane said...

sbb tu bile kuar suatu hadis yg kte tk prnh jumpa, kite kna check dulu kesahihannya

=)

nabilah_2908 said...

bagus la...hope org lain sedar akan hadis palsu ni... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
KEHEBATAN CINTA

Cik Akma said...

faham ustazahhh. terima kasih. ustazah puasa tak? ahha ;P

maisyara Pot! Pot! said...

oh. baru ku tahu. nasib baik tak percaya deh. ngeee^^

cik helena said...

faham cikgu!hehe

MOFASAD said...

JANGAN MEN2 NGAN HADIS TAU.. KENTUT DALAM AIR PON BOLEH BATAL PUASA


>>______<<

F.I.C.K.R.Y said...

Wahh! Ustazah Syahirah dah pandai berceramah arr!

Thumbs up!

Btw, good info for Muslims so that we can remember to each others~ ;)

Tina Farhana said...

thanks bg peringatan. hehe. ada bakat jadi ustazah ni. wink wink ;)

inchEkPelukis said...

buatlah terawih seikhlas yang boleh., bukan kerana fadhilatnya. (:

Amni said...

=) kalau nak solat ke apa ke, buat je kerana allah kan? senang.. sebab selalu fikir ganjaran, hati pon jadi tak ikhlas kan? tapi boleh la kot.. nak bagi semangat habiskan tarawikh.. hehe...

eik`S noName said...

syahira...nice peringatan...huk3
sila amik award kat blog esyad...hek3

HonEyBuNNy said...

baik ustazah...saya faham...fahimmna...heheh

iman said...

thanks for the info..anak murid dah paham dah..hehe

::aien:: said...

Eh tak sangka plak kan. Hadis2 pun leh palsu2 plak. Takutnyeeeee !

nas said...

thx 4 ur sharing syahira..
bahaya kalau kita percaya kat hadis palsu tuh...
walaupon hadis2 tue nampak cam 'ori' jerk..tp kne hati2..



jom bace entri terbaru nas klik:

mengapa orang melayu makan nasi?

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

nice .... bagus ko ni

Umie Nadhirah said...

TQ! ^__^

missgee said...

Gud info..

P/s: Bleh jadi ustazah :)

Yorke Kun said...

perh,ustazah dah start wat entri ceramah..hahaha..btw,ak slalu jgak dgr psal klebihan2 solat terawih tu..tp ak xksah pn..ak smyg je..gnjaran apa sume tu,biar Dia je la yg tntukan..hehehe

Encik Tikus said...

kenapa dekat blog kau ada tulisan besar-besar ? o_O



























































Sakit mata hamba memandang blog ini lama-lama.



















































HEHE, Selamat Berpuasa ;)

Linglung said...

mcmana nak bezakan hadis lemah dgn x lemah? gua dgr je gua percaya je la..hmmm

follow me on twitter : http://twitter.com/akulinglung

alvin takda umah harga 8juta said...

ye..wa perasan gak ttg menda ni..tapi buat sesuatu amal jgn kejar pahala tu lebey baik bukan..buat la kerana Allah..

syahira ariff said...

ogy : haha,ok.shoutbox kat atas tu dear.

mr.noble : =] sama2.

yanamib : bagus ank murid,haha.benda nie dah popular,tp ramai jugak yg aware.alhamdulillah.

suerafe : eh eh kena semangat jugak walaupun ganjaran kita tatau.

jane : thanx akak dijah. check sampai sahih.

nabilah : lagi ramai lagi bagus kan. =]

cik akma : err..hahaha!soalan cepu mas.

syahira ariff said...

maisyara pot pot : bagus anak muridku,patuh..patuh..

cik helena : angguk sajer jer anak murid?

mofasad : uish.kau mcm pernah ada pengalaman jer kentut dlm air.

fickry : hak hak hak maluuuuu ustazahhhh janganlaa pujjjiiiiiiiii kehebatan ustazah nie.hakhak hak

tina farhana : insyaallah.ustazah bagi anak anak. =]

syahira ariff said...

inchek pelukis : iyer,,itu sebaik baik amalan,ikhlas lillahi taala. =]

amni : hahaha,tapi better not kot,takut jadi terlalu berharap kan ganjaran yg tak pasti.

eik's noname : ok.nnti nk g amek.

honeybunny : fahimti?alhamdulillah..

iman :bagus bagus..nie ustazah sayang nie.

aien : yapp,kena beringat ingat.

syahira ariff said...

nas : yupp,hadis nie mmg nampak cam original pun,bkn hot n spicy.

brutalsolo : haha,naper?berkenan nak buat menantu ker?

umie nadhirah : ur welcome syg. =]

missgee : jadi ustazah untuk bakal anak anak.

yorke kun :haha,aku tak bleh kalah dgn ustaz.=D huaa!tak kisah ganjaran?adakah benar kata kata ini keluar dr mulut kau?haha

encik tikus : yellaaa yelaaa nanti aku adjust font tu.thanx sbb tegur.=D

LINGLUNG : hadis lemah tak silap aku sbb banyak punca gak,ia diriwayatkan oleh perawi lemah dan er,,entah,,lupa laa,lama tak bkk buku Quransunnah,ahh,kau google jer la kalau kau rajin.hehe

alvin : nice one alvin,kau pernah dgr?slalu dgr ceramah ek

مستقيم محمد نجيب said...

di sini saya nak bangkang fahaman wahabi. Memang benar hadis daif tetapi demi kebaikan sejagat. Tengoklah, berapa ramai orang dah tak pergi terawih akibat dakwaan wahabi ini. Ianya sebenarnya dihasilkan kerana ada suatu zaman di mana selepas kematian Nabi, ramai yg murtad, x bayar zakat, x puasa.. dan x solat terawih. Jadi, hadis dhaif ini timbul kerana ianya adalah suatu yang hasan.. hasan untuk mengubah manusia pada zaman itu. Kalau nak hujah tentang agama, perlu ada asas agama yang kuat. Saya percaya kamu hanya forward tulisan ini.
Kamu boleh add sy disinikekanda@yahoo.com untuk hujahan yang lebih mendalam.

مستقيم محمد نجيب said...

setiap solat sunat terawih, akan diganjarkan pahal oleh Allah hingga menyamai sebagaimana fadilat kaifiat yang dinyatakan. Jadi, kejarlah pahala, jangan sibuk dengan dakyah wahabi.

shameel Iskandar said...

Hadis tentang fadhilat solat tarawih adalah maudu' ( palsu). Adalah haram menyebarkannya tanpa diberitahu statusnya. Menyebarkan hadis palsu walaupun untuk tujuan mneggalakkan org ramai bertarwih boleh diibratakan sebagai menempah permit untuk ke neraka. sebab dlm satu hadis mutawatir, ada dinyatakan( lenih kurang begini maksudnya) sesiapa yg berdusta atas nama Nabi maka tertempahlah tempatnya di neraka.

shameel Iskandar said...

Hadis tentang fadhilat solat tarawih adalah maudu' ( palsu). Adalah haram menyebarkannya tanpa diberitahu statusnya. Menyebarkan hadis palsu walaupun untuk tujuan mneggalakkan org ramai bertarwih boleh diibratakan sebagai menempah permit untuk ke neraka. sebab dlm satu hadis mutawatir, ada dinyatakan( lenih kurang begini maksudnya) sesiapa yg berdusta atas nama Nabi maka tertempahlah tempatnya di neraka.

pawaka19 said...

br tau br2 ni sbb ada member bgtau..takpelah..kita perlu ikhlas aje melakukannya

"Jam Terbesar Di Dunia ,Mecca Royal Clock Hotel Tower"

LIKE LA KALAU SUKA ENTRI NI.KALAU NAK SHARE,KAT ATAS TU ADA BUTANG SHARE. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails