Friday, May 14, 2010

RESEPI MEMBUAT AISKRIM SENDIRI DI RUMAH !!



sedap kan aiskrim di atas?bagi peminat eskrem nombor satu seperti aku,sudah tentulah dunia ini seperti syurga kalau tiap tiap hari,eskrem tersebut menjadi pencuci mulut tiap tiap kali lepas makan.


kalau tinggi macam nie,tak makan nasi sehari pun takper.

so,kali nie chef nak ajar resipi menghasilkan aiskrim yang enak dimakan malah mudah pula menyediakannya.bagaimana tuan puan?adakah menggunakan whipped cream atau esein vanila yang dibeli di Kedai Umi?oh tidak tidak tak perlu semua itu.yang kita perlukan hanyalah :

*pewarna mengikut perisa
*peti sejuk
*perisa yang dikehendaki
*hiasan secukupnya



*adakah aiskrim itu nanti secomel ini?

setelah 30 minit berhempas pulas,akhirnya aku berjaya juga membuat homemade ice cream aku sendiri yang diberi nama 'the italiano secret recipe of ice cream'.nak tengok macammana rupanya?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V



eskrem nie kalau dijual dekat Perancis nie bukan seposen harga dia tau.lima pound satu batang.eskrem aku nie dahla berkhasiat,tidak mengandungi lemak pulak tue. keistimewaannya yang paling hebat ialah tidak mendatangkan dahaga selepas memakannya seperti korang makan kebanyakan eskrem di luar.

p/s: sedang meninjau tawaran 7 eleven untuk membekalkan stok the italiano secret recipe of ice cream' aku nie..nak terima ker tak nak yer ?

45 comments:

HonEyBuNNy said...

Wahhh...nak jugak...suka makan ice cream...nyum2...panas2 gne makan ice cream sedap..hhehe

Akif Mazlan said...

kenapa x isi dengan air mineral jer dalam plastik eskrem tuh?

*baby umor 1 tahun pon blh wat camtu, hahaha

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

hahhahha....

tu nama nyer AIS KERIM MSIA......

kuikuikui

syahira ariff said...

honeybunny : mari klantan dgn kakanda sis laa,nanti syaira blanja,hehehe

________________________________


akif : awak nak isi dengan air sky juice ker air ICIPIE?hehehee

ecehhh,awak tue reti ker bungkus eskrem nie?payah ok

________________________________


yanie budak gebu : yeah. eskrem meleyshia yg menyihatkan dan murah..!
=]

embun d tengah malam said...

wah creative nyer kamu..tegelak i

NiZaM Limited said...

wakakaka..eskrim seposen last skali.
guling2 sat.
teringat kecik2 dulu jalan jauh ut beli eskrim ni kat rmh orang. feveret eskrim koko..seponsen satu.sbb dia murah kasi borong bnyk2..ahaks..

psychopath said...

waaaa ! tinggi gile askem tu .

eik`S noName said...

wahahahaha........
RARE aiskrim nie..kalo rm 50 1 pom esyad rela beli lagi...hik3

tp kalo letak asam lagi best...
buat air gula, then kucau dgn asam..
hahaha

pameklampard said...

lorh..eskem plastik upenye..cis..saspen jek..tp eskem ni paling fofular mase kt skola rendah dlu..huhu..wat niaga pn untung..huhu..igt lg dlu selalu beli plastik 'cap king kong' kalo nk wat eskem nih..haha..

syahira ariff said...

embun di tengah malam :ta nak cuba ker homemade eskrem aii?hehehe


__________________________________

nizam limited:hehehe,betul2,skang nie jarang jumpa eskrem wat sendiri camnie.kalau ada kat kedai pun eskrem pong yg membahayakan kesihatan
=]

________________________________


phsycopath : agak2 berapa orang ea mkn setinggi tue
=0

dak eina said...

alah. eskrem nie jew?? my mom p0n buat taw.. huhu

Aus MeLankoLik said...

hahahak , aku dah pelik dah , bhn2 mcm xcukup je nk buat eskem , hhahahak .

last2 eskem pop je , hahahak , trgt zaman kecik2 dulu .

Frodo Baggins said...

wooo aiskrim warna warni ...
ni konsep satu malaysia ...
lebih sihat lebih kurang gula

wakakkakakaka


>>___<<

syahira ariff said...

dak eina :hehehe,nie special sbb guna air tgn artis popular
=]


_________________________________


aus : eskem pop laa jimat dan x perlu modal banyak aus
hehehe,ko dulu nie masa kecik2 mesti selalu pau eskem pop kan?


_________________________________


frodo : warna eskrem mengikut warna kulit kaum,warna hijau cerah untuk cina,warna merah gelap untuk india,anak kacukan mcm ko nie kena eskrem warna hjau cerah + merah gelap.
XD

haway mutasawwil said...

terliur.da lame xmkn.hu3

syahira ariff said...

haway : buat laa haway.senang jer.hehehe
=]

Berd said...

apa pasal tak buat warna hitam. perisa kopi jantan.

joegrimjow said...

LOL
ok
sangat lucu

rindukan nak makan ice cream camni
huhu

syahira ariff said...

berd : hahha,ader gak buat eskrem tue.aku siap masukkan patak kuali untuk menambahkan kualiti kehitamannya.

syahira ariff said...

joegrimjow :hahaha,aper susah,kalau rindu sambil2 blogging pun joe boleh buat.

aleen adela akoo ^_* said...

ngahaha.cet!ahkak tertipu....xsker3! :P
dolu2 eskem homemade kamoo 2 ahkak tibai paling cikai pon 4 batang dek sehari.hu3

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.cis!
.rse nk sekeh je budak neh ;p

missgee said...

ice cream yg menarik..
hahahaha

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. hadoi!! beriya2 aku nengok gambar eskrem sedap kat atas tu.. skali gambar kat bwh.. uhh!!

hahaha.. eskrem mesia.. kena guna air masak baru sedap. klu guna air mineral nti eskrem tu keras macam batu.

gud try!! hahaha... puas mkn eskrem klu camni. hihi..

Yatre Hayati said...

aiskerim mesia!!! sedapnya..lagi2 kalo aiskrim milo

Mr Rulez said...

cedapnya eskrem..dah lm tak mkn..mklumlar kena diet..berat dah terlampau2..hehe

aduka said...

hahaha..
yg last juga akhirnya eskrem yg taraf 'ekonomoney'..
tp best..
x kisah la perisa apa..
btol x?
=P

fathiahRAIHANA said...

oh eskrem mlysia ! wndunye ! :D

enyheartsdiamond said...

nama dah gila kentang! :D

jom join!
http://enykikilaladediamond.blogspot.com/2010/05/denai-hati.html

syahira ariff said...

aleen adela akoo:sy 10 btg sehari akak.
=]

________________________________


intan nurul fateha :apekah dosaku?
T__________T


_________________________________


missgee:pembuat eskrem juga seorang yg menarik
=]

________________________________

asada:sampai hati kau menganaktirikan eskrem malaysia,,ooo,mentang2 laa makan eskrem oversea jer,aper nie,boikot2!!

______________________________


yatre hayati :a'arr,milo best gak,lebih2 lgi cuaca selalu hot skarang nie

_______________________________


mr rulez:yeke?awak nampak cam kurus jer
=]


_________________________________


aduka :hahaaha,'ekonomoney?'istilah baru ekk,hehehe.lantakla perisa apa pun,yg penting jimat.

________________________________


fathiahraihana:kalau eskrem conetto eskrem london ekk?
=]

________________________________

enyheartsdiamond :daa tgk kontest tue,hadiah laptop kan?tapi rasa peluang nak menang cam tipis jer.

Syahrul Iman said...

waahh..gmbr eskrem tinggi tu mmg terbaik la..huhu

y@n@ M!B said...

wah eskrim mesia dah bertukar nama jadi eskrim italy?? hohoho~

dah lama xmkn eskrim ni..lalala~ =p

Lady SharpShouter said...

hahahaha.nama resepi bkn main lg.nakal ye?

Anne Boleyn said...

hahaha kelakar betul part yg dpt offer jd supplier ice-cream utk 7E tu. :p Pastu nm lak x ley bla. haha tp kn suke lah pic ice cream yg 1st tu. terliur den tau. huhu

miss lolly a.k.a luvfareda said...

matkool matkool kawanku.

marilah kita makan aiskrem matkool :P

Mr JePz said...

aiskrim sheedddaaap..hahaha,klu ko dpt te=wran 7 eleven nnti ko gtaw la ak ek,,nk pgi bli..hahahaha

BalqisShafiqa said...

delicious!
memang suka ais krim sangat2!
selalu nak serang BR mesti x dapat.




Terus ke  sini  Picisan

||| PöJìé PööH ||| said...

Hahahah.. siot jerr kasi org tliur..
Eskrem malaysia rupanya..
Best²..
Masa kecik² selalu layan eskrem nih!

Love,
PojiePooh Abdullah

s A i F u L z A k W a N ® said...

nk askem..hahahahah

TAHNIAH ANDA DITAG

KLIK SINI

uNIqIKA said...

kegemaran ramai di musim panas.
kalo adik2 nak, suh diorg byr. kalo x, mana nk untung. hik9

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

hehehehehehehe..
ini eskim zaman king kong..
layan lor~~~

aNis aMirAh said...

kahkahkah!
grrrr!

Hernameismimie said...

haha..aiskrim seposen..

hafisvr4 said...

ambil je offer tu. kalau kat itali jgn buat sejuk tp buat panas sebab sana dah sejuk,huhu

jazmina said...

huhu sedapnye

LIKE LA KALAU SUKA ENTRI NI.KALAU NAK SHARE,KAT ATAS TU ADA BUTANG SHARE. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails